Modyfikacja

Dyplom licencjacki 2018 Pracownia szkła artystycznego
Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
autor: Alicja Granat
promotor: dr Dagmara Bielecka


Na samym początku zafascynowały mnie przekroje wnętrza owoców i warzyw. Z wyglądu przypominały jak plasterki kolorowych szkieł z delikatnym detalami. Z tej właśnie inspiracji chciałam poruszyć ważną kwestię, która obejmowała znaczenie i wartość zdrowego odżywiania oraz poruszyć temat genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Problemem dzisiejszego świata jest masowa produkcja wysoko przetworzonej żywności. Można powiedzieć, że wszystkie uprawiane dziś rośliny są „genetycznie zmodyfikowane”, ponieważ ich cechy były zmieniane przez tysiące lat w celu polepszenia określonych właściwości (np. zwiększenie wydajności plonów, poprawienie ich wyglądu, smaku i trwałości, odporność na herbicydy, choroby wirusowe, bakteryjne, grzybicze). Naukowcy dążą do stworzenia organizmów, które poprzez łączenie genów między roślinami będą wytrzymałe na niekorzystne warunki środowiska.

Jak wysoko przetworzona żywność wpływa na zdrowie człowieka? 

Inżynierowie, którzy zajmują się farmaceutyką, tworzą leki. Ta trucizna niweluje zawartość toksyn i są dodawane do produktów spożywczych. Widocznym skutkiem produkcji przetworzonej żywności jest wzrost zachorowań m.in. na: alergie skóry, problemy
z układem oddechowym, zaburzenia hormonów, nietolerancję pokarmowe, wzrost odporności na antybiotyki. W niedalekiej przyszłości nastąpi wzrost zachorowań na nowotwory oraz choroby układu trawiennego, który będzie spowodowany długim czasem przetrzymywania “świeżej” żywności.

W dzisiejszych czasach nie jesteśmy w stanie się uwolnić od nowości technologicznych. Firmy produkujące taką żywność nie zawsze kierują się uczciwymi intencjami, ich badania często budzą wiele wątpliwości. Nie zdziwiłabym się, gdyby za niedalekiej przyszłości żywność spożywcza połączyła się w jedno. Prawdziwe smaki i zapachy nie będą odczuwalne, a kształty roślin zostaną utracone. Nie będziemy w stanie odnaleźć ich prawdziwej natury.


foto Alicja Granat